Actueel

Nieuws

Lokaal nieuws donderdag 26 september 2019

Kun jij geld besparen door je hypotheek over te sluiten?

De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Dat zou kunnen betekenen dat je bespaart op je woonlasten door het oversluiten van je hypotheek. Ook een overstap naar een andere hypotheekverstrekker of hypotheekvorm kan geld opleveren. Gérard van den Brandt, eigenaar van Roscam Hypotheken uit Den Bosch, geeft uitleg en tips.

Wat is oversluiten?

“Je hypotheek oversluiten betekent dat je de bestaande hypotheek, met bijbehorende voorwaarden, voortijdig openbreekt en wijzig of vervangt door een compleet nieuwe hypotheek. Dat kan bij dezelfde geldverstrekker zijn, maar ook bij een andere,” zegt Gérard. “Het is goed mogelijk dat er in de loop van de tijd dingen veranderd zijn. De hypotheekrente is daar een duidelijk voorbeeld van, die is op dit moment enorm laag. Maar het kan ook zijn dat je persoonlijke omstandigheden anders zijn geworden of dat de waarde van je woning erg is gestegen. Door die waardestijging valt je hypotheek wellicht in een andere risicoklasse. Een lagere risicoklasse betekent ook een iets lagere rente. Allemaal redenen om eens goed te kijken of oversluiten voor jou interessant is. Het kan echt honderden euro’s per maand schelen, dus ik raad iedereen aan om een check te laten doen."

Wat kost oversluiten?

Boeterente
Als je je hypotheek oversluit terwijl de renteperiode nog niet is afgelopen, krijg je te maken met boeterente. Die boeterente brengt de geldverstrekker in rekening voor het vervroegd aflossen van je hypotheek. Dat kost de bank immers rente-inkomsten en dat verlies moet gecompenseerd worden. De hypotheekadviseur kan voor je opvragen hoe hoog die boete in jouw situatie is. Is het einde van je rentevastperiode in zicht, dan kun je boetevrij oversluiten.

Taxatierapport, notariskosten en advieskosten
Naast de boeterente krijg je te maken met andere kosten. In de meeste gevallen moet er een nieuw taxatierapport komen. Daarnaast moet je voor de nieuwe hypotheek weer naar de notaris en ook dat kost geld. Tenslotte moet je betalen voor de diensten van de hypotheekadviseur die je begeleidt bij het oversluiten van je hypotheek. Dat kan dus al met al aardig oplopen. “Maar al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar”, zegt Gérard. “En je kunt ze meefinancieren in je nieuwe hypotheek.”

Kosten versus besparing

De grote vraag bij oversluiten is dus of alle bovengenoemde kosten opwegen tegen de besparing die lagere maandlasten oplevert. Voor het antwoord op die vraag ga je naar een hypotheekadviseur. Bij Roscam Hypotheken kun je terecht voor een onafhankelijke gratis check, ook als je huidige hypotheek door iemand anders is afgesloten. “Dat maakt niets uit, ook dan nemen we je situatie graag met je door. We werken volgens het principe ‘no cure, no pay’. Je kunt dus vrijblijvend door ons laten beoordelen of oversluiten je voordeel oplevert. Mocht dat niet zo zijn, dan weet je dat je je zaken goed voor elkaar hebt en die wetenschap heeft je niets gekost. Levert het wel een besparing op, dan kun je beslissen of je ons inschakelt om de oversluiting voor je te regelen.”

Hele financiële situatie doornemen

Het oversluiten van je hypotheek is ook een mooie kans om nog bestaande woekerpolissen en onvoordelige beleggingshypotheken op te ruimen. “Het is sowieso een goed moment om je hele financiële situatie even onder de loep te nemen. Kunnen je verzekeringen ook goedkoper en hoe is je pensioen geregeld? Ook dat kan je veel geld besparen.”

Nieuwbouwplannen

Heb je plannen om binnenkort een nieuwbouwwoning te kopen? Dan hoef je niet met het aanpassen van je hypotheek te wachten tot de daadwerkelijke aankoop. “Het kan namelijk best zijn dat je een aantal keren uitgeloot wordt voor de kavel die je wilt hebben en dat het hele proces van aankoop langer duurt dan je had gehoopt”, legt Gérard uit. “Sluit je nu alvast je hypotheek over, dan heb je daar meteen het financiële voordeel van. En je mag die nieuwe hypotheek (en dus de gunstige voorwaarden) meenemen naar de nieuwe woning. Verhuis je naar een duurder huis, dan moet je wel voor het duurdere deel een nieuwe hypotheek afsluiten.”

Meer weten over het oversluiten van je hypotheek?

Neem dan contact op met Roscam hypotheken voor een vrijblijvend en gratis gesprek op kantoor of bij je thuis!

Hinthamereinde 88, ‘s-Hertogenbosch info@roscam.nu
073-30 35 34 2

Tijdelijk huren totdat je woning klaar is: 4 tips Lokaal nieuws woensdag 18 september 2019

Tijdelijk huren totdat je woning klaar is: 4 tips

Heb je net die prachtige nieuwbouwwoning in het pittoreske Oss gekocht, blijk je nog een aantal maanden te moeten wachten tot de oplevering. Nu kun je ervoor kiezen om tijdelijk terug bij pa en ma in huis te gaan, maar dat is niet voor iedereen weggelegd: zeker niet wanneer je het hele gezin mee moet nemen. Het is dan ook niet voor niets dat veel woningeigenaren besluiten op zoek te gaan naar handige opslag oplossingen en een tijdelijke huurwoning vinden. Op die manier kunnen ze wanneer ze willen aan de slag (of gewoon even een kijkje nemen bij) in de nieuwbouwwoning, en hebben ze tot de daadwerkelijke verhuizing een fijn dak boven het hoofd. Met deze tips maak jij ook van deze tijdelijke huur een geslaagd traject.

1. AirBnB

Hoef je niet al te lang te wachten, dan huur je gewoon een tijdelijk verblijf. Organisaties als AirBnB laten lokale bewoners hun woning voor beperkte tijd ter verhuur aanbieden. Je betaalt wellicht iets meer dan wanneer je ‘gewoon’ huurt, maar hebt ook direct alle gemakken binnen handbereik. Een AirBnB woning is namelijk gemeubileerd, en heeft in sommige gevallen zelfs een gevulde koelkast op je wachten. Is AirBnB niet je ding? Dan kun je ook altijd de lokale hotels of pensions even benaderen voor een mogelijk kort verblijf.

2. Huren via de Leegstandwet

De Leegstandwet is een regeling waarmee iemand zijn of haar pand tijdelijk kan verhuren. Denk hierbij aan kantoorpanden, maar ook aan scholen of woningen die al lange tijd te koop staan, of klaar zijn voor de sloop. Een pand via deze Leegstandwet kan een half jaar tot vijf jaar verhuurd worden, en dus de ideale oplossing bieden voor een tijdelijk verblijf. Net als bij ‘gewone’ huur geldt ook hier dat de huurder 1 maand opzegtermijn heeft, en de verhuurder drie maanden.

3. Onderhuur of tussenhuur

Heeft een bekende een woning te huur maar gaat hij of zij tijdelijk op reis? Dan is dit misschien wel de ideale manier om jezelf (en eventueel je familie) van tijdelijk onderdak te voorzien. De huurbescherming is beperkt, maar je krijgt wel direct alle gemakken die je ook zou hebben in je eigen woning.

4. Lekker kamperen

Je kan het natuurlijk ook gewoon lekker simpel houden en tijdelijk een stacaravan of bungalow huren op een nabije camping. Niet alleen is dit erg sfeervol (en een unieke ervaring); het is ook nog eens ideaal wanneer je niet al te lang hoeft te wachten op je nieuwe woning.

Huis kopen of toch huren? Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Huis kopen of toch huren?

Moeten we een huis huren of gaan we toch kopen? Vooral veel jonge mensen stellen zichzelf die vraag. Enerzijds lonkt de lage hypotheekrente. Anderzijds moet je aardig wat kosten maken bij de aankoop van je huis. Maar ja, huren wordt in de toekomst alleen maar duurder ...

Voordelen van kopen

Als je een huis koopt, bouw je vermogen op. Het huis is van jou, als je de hypotheek hebt afgelost. Daarnaast mag je de rente die je betaalt voor je hypotheek – als je voldoet aan de voorwaarden – aftrekken bij je belastingaangifte. Dat levert financieel voordeel op. En als je voor een langere rentevaste periode kiest, ben je gedurende langere tijd zeker van de hoogte van je hypotheeklasten.

Verder biedt een eigen huis je de mogelijkheid om het helemaal naar je eigen wensen te verbouwen. En omdat je de hypotheek in dertig jaar aflost, zijn je woonlasten na die tijd veel lager.

Nadelen van kopen

Maar er zijn ook nadelen. De waarde van je huis staat niet vast. Die kan stijgen maar ook dalen. Zo zou je een restschuld kunnen krijgen als je het huis tegen een lagere prijs verkoopt dan je het zelf hebt gekocht. Verder heb je meer kosten omdat je als huiseigenaar extra belastingen moet betalen en aanvullende verzekeringen moet afsluiten. Bovendien ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, wat de nodige kosten met zich meebrengt.

Voordelen van huren

Dat geldt niet als je huurt. Kom je in aanmerking voor huurtoeslag? Dan scheelt dat nog meer geld. En als je wilt verhuizen, kan dat snel omdat de opzegtermijn van een huurhuis hooguit een paar maanden is. Ook zal je vermogen niet afnemen als de huizenprijs omlaag gaat.

Nadelen van huren

Daar staat tegenover dat je geen vermogen opbouwt in je woning. Verder moet je rekening houden met een jaarlijkse verhoging van de huurprijs. De woning verbouwen naar eigen inzicht kan niet zonder dat de verhuurder hiervoor toestemming geeft. En zelfs als dat zo is, pluk je er niet langer de vruchten van als je gaat verhuizen.

Lange termijnplanning

Er zijn nog meer zaken die je moet meewegen bij je keuze voor kopen of huren. Ook leeftijd, inkomen, de samenstelling van je huishouden en je toekomstplannen zijn van belang. Daarom is het verstandig om een planning voor de langere termijn te maken, voordat je een keuze maakt.

Zaken op een rij zetten

Of je beter kunt kopen of huren, hangt dus af van veel factoren en is altijd een persoonlijke keuze. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag om de zaken op een rij te zetten. Ik kijk daarbij ook naar de toekomst. Neem gerust eens contact met me op voor een afspraak.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Oss.

Aanmelden