Actueel

Nieuws

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

Tijdelijk huren totdat je woning klaar is: 4 tips Lokaal nieuws donderdag 13 december 2018

Tijdelijk huren totdat je woning klaar is: 4 tips

Heb je net die prachtige nieuwbouwwoning in het pittoreske Oss gekocht, blijk je nog een aantal maanden te moeten wachten tot de oplevering. Nu kun je ervoor kiezen om tijdelijk terug bij pa en ma in huis te gaan, maar dat is niet voor iedereen weggelegd: zeker niet wanneer je het hele gezin mee moet nemen. Het is dan ook niet voor niets dat veel woningeigenaren besluiten op zoek te gaan naar handige opslag oplossingen en een tijdelijke huurwoning vinden. Op die manier kunnen ze wanneer ze willen aan de slag (of gewoon even een kijkje nemen bij) in de nieuwbouwwoning, en hebben ze tot de daadwerkelijke verhuizing een fijn dak boven het hoofd. Met deze tips maak jij ook van deze tijdelijke huur een geslaagd traject.

1. AirBnB

Hoef je niet al te lang te wachten, dan huur je gewoon een tijdelijk verblijf. Organisaties als AirBnB laten lokale bewoners hun woning voor beperkte tijd ter verhuur aanbieden. Je betaalt wellicht iets meer dan wanneer je ‘gewoon’ huurt, maar hebt ook direct alle gemakken binnen handbereik. Een AirBnB woning is namelijk gemeubileerd, en heeft in sommige gevallen zelfs een gevulde koelkast op je wachten. Is AirBnB niet je ding? Dan kun je ook altijd de lokale hotels of pensions even benaderen voor een mogelijk kort verblijf.

2. Huren via de Leegstandwet

De Leegstandwet is een regeling waarmee iemand zijn of haar pand tijdelijk kan verhuren. Denk hierbij aan kantoorpanden, maar ook aan scholen of woningen die al lange tijd te koop staan, of klaar zijn voor de sloop. Een pand via deze Leegstandwet kan een half jaar tot vijf jaar verhuurd worden, en dus de ideale oplossing bieden voor een tijdelijk verblijf. Net als bij ‘gewone’ huur geldt ook hier dat de huurder 1 maand opzegtermijn heeft, en de verhuurder drie maanden.

3. Onderhuur of tussenhuur

Heeft een bekende een woning te huur maar gaat hij of zij tijdelijk op reis? Dan is dit misschien wel de ideale manier om jezelf (en eventueel je familie) van tijdelijk onderdak te voorzien. De huurbescherming is beperkt, maar je krijgt wel direct alle gemakken die je ook zou hebben in je eigen woning.

4. Lekker kamperen

Je kan het natuurlijk ook gewoon lekker simpel houden en tijdelijk een stacaravan of bungalow huren op een nabije camping. Niet alleen is dit erg sfeervol (en een unieke ervaring); het is ook nog eens ideaal wanneer je niet al te lang hoeft te wachten op je nieuwe woning.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Oss.

Aanmelden